In de afgelopen 24 maanden
In de grafiek rechts zie je het verloop van de schenkingen per 1000 euro in de afgelopen 24 maanden. Zoals je kunt zien was het iedere maand anders en zijn de kosten langzaam hoger geworden in twee jaar. De afgelopen maanden zijn er opvallend hogeren kosten aan schenkingen. De Arbodienst geeft aan dat dit wordt veroorzaakt door meer langdurig zieke deelnemers en langere wachttijden in de zorg.
Onderaan deze pagina staat een korte toelichting waarom de bedragen in deze grafiek af (kunnen) wijken van het bedrag dat van je bunq rekening wordt afgeschreven.
Is er iets aan de hand?
Onze schenkkring groeit iedere maand en door de grootte van de groep en de leeftijd van de schenkkring komen we uiteindelijk in een stabiele situatie. Statistieken gelden nu eenmaal alleen voor hele grote aantallen en daar zitten we nog niet. De kosten fluctueren. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de instroom van deelnemers.
Update 28 februari 2025: De relatief grote stijging van de kosten van de afgelopen twee maanden is opvallend. Het bestuur onderzoekt de mogelijkheden om deelnemers die langdurig ziek zijn of die op zorg wachten te helpen (lid 4 artikel 7 van het reglement). De kosten van deze hulp dienen uiteraard lager te zijn dan de kosten van de schenkingen.
Onze conclusie
Wij maken ons (nog) geen zorgen over de stijging in de maandkosten, zoals aangegeven is het wel een punt van aandacht en onderzoekt het bestuur de mogelijkheden om hier iets aan te doen. De hogere arbeidsongeschiktheid in de schenkkring komt wel overeen met de stijging van arbeidsongeschiktheid in Nederland. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen van de schenkkring goed in de gaten en is de continuïteit van de schenkkring geborg door de gezamenlijke reserves.
Er bestaan mensen die misbruik proberen te maken van verzekeringen en/of schenkkringen. Onze arbodienst Bureau Streefkerk is hier echter alert op. Casemanagers, arbo-artsen en arbeidsdeskundigen zijn zich dat ook bewust en zijn dus alert bij de beoordeling van ziekmeldingen en tijdens de ondersteuning van zieke deelnemers.
We hebben geen indicatie dat er een toename is van deelnemers die onterecht aanspraak doen op schenkingen.
Wij hebben echter geen indicatie dat er meer mensen met risicovolle beroepen lid zijn geworden. Als we dit zouden signaleren kunnen we niet zomaar maatregelen nemen. Ons reglement kan alleen worden aangepast door de algemene ledenvergadering.
Overigens vinden wij het belangrijk dat álle ondernemers mee kunnen doen met de AOV schenkkring. Iedereen kan immers ziek worden.
Naarmate je ouder wordt is de kans groter dat je arbeidsongeschikt raakt. En we worden allemaal ouder…
Wij hebben echter geen indicatie dat er steeds meer leden meedoen die ouder zijn dan gemiddeld. Als we dit zouden signaleren kunnen we er niet zomaar iets aan doen. Ons reglement kan alleen worden aangepast door de algemene ledenvergadering.
Kleine afwijkingen van schenkbedragen
Ik zie op mijn bunq rekening dat mijn bijdrage soms net iets afwijkt, hoe kan dat nu, klopt het nu wel?
Deelnemers die gebruik maken van een bunq rekening zien zelf alle transacties op hun rekening. In de toekomst kunnen deelnemers die gebruik maken van een derdengeldenrekening dat ook in de portal zien.
Het bedrag dat je in de grafiek hierboven bij iedere maand ziet staan is de bijdrage van iedere deelnemer per 1000 euro dekking. Theoretisch zou dat precies het bedrag moeten zijn (naar rato) wat van je (virtuele) rekening wordt afgeschreven.
De praktijk is namelijk weerbarstiger…
- Soms kan een deelnemer niet schenken. Sommige deelnemers gebruiken als AOV rekening een bunq rekening en het komt soms voor dat een deelnemer op het moment van de schenkingen niet kan bijdragen. Dat kan komen doordat het saldo op dat moment onvoldoende is maar ook doordat de machtiging op de rekening op dat moment niet goed werkt. Omdat van te voren wordt gecontroleerd of alle betalingen mogelijk zijn weet het systeem van het Servicebureau dat een deelnemer niet (of niet voldoende) kan bijdragen en corrigeert daar dan meteen voor. De deelnemer die niet of minder heeft bijgedragen krijgt een schuld aan alle andere deelnemers en alle andere deelnemers dragen vervolgens weer iets meer bij. De volgende maand gaat de deelnemer met de schuld meer bijdragen en alle andere deelnemers wat minder zodat alles weer netjes klopt
- Afrondingen van centen. In alle berekeningen gebruiken we in eerste instantie natuurlijk onafgeronde bedragen. Echter, uiteindelijk is de bijdrage van iedereen afgerond op een cent. Dat is soms in het nadeel van iemand en soms in het voordeel. Dit houden wij bij in het systeem en daar corrigeren we later voor.
Al met al zijn er verschillende redenen waarom het bedrag dat van je bunq rekening is afgeschreven net iets afwijkt van het bedrag dat hier in de grafiek staat.